Jizerské zatáčky

06.05.2023
Skvělou zábavu za volantem si můžete užít i mimo závodní okruh. Stačí zkombinovat to správné sportovní auto s ideální silnicí. V našem seriálu CORNERS ROADS se dozvíte, kam vyrazit za skvělými zážitky a kde najdete nejlepší silnice v ČR i Evropě. Vybíráme jen ty nejlepší řidičské silnice, na které se pravidelně vracíme.

Jizerskohorské silnice začínají pouhou hodinu od Prahy a ve správném ročním období jsou prakticky bez provozu. Většina lokací je vhodná hlavně pro auta se zadním pohonem. Technické pasáže s často širokými a přehlednými zatáčkami mají z velké části velmi zachovalý povrch. Samozřejmě se tady svezete i s předokolkou nebo čtyřkolkou. To hlavně v zimě, kdy je většina silnic ošetřena bez chemického posypu, tedy často pod sněhem. V jizerských horách je totiž velkou část zimy slušná pokrývka sněhu i přes relativně malou nadmořskou výšku.

Skvělé úseky pro auta se zadním pohonem najdete v okolí Sklenařic a Haratic. Nás baví hlavně silnice č.29053 s kluzkým asfaltem i na suchu. Ze Sklenařic se potom můžete vydat směrem na Rejdice, Tanvald nebo Jablonec nad Jizerou. Techničtější silnice č.2886 s horším povrchem je potom jihozápadně na Návarov. Naopak severozápadní část Jizerských hor v okolí Rudolfova nabídne perfektní svezení na silnicích č.29020 a 29021. Ještě severněji si nenechte ujít svezení po silnici č.290 mezi Smědavou a Bílým Potokem.

Jizerky jsou plné vracáků s dokonalým povrchem

Zajímavé úseky s perfektním asfaltem jsou také v jižní částí poblíž Malé Skály. Konkrétně silnice č.28213 směrem na Koberovy nebo na druhém břehu řeky Jizery okolo hradu Frýdštejn po silnici č.28724. Pokud budete v této oblasti, stojí za vyzkoušení také hodně technická pasáž mezi obcemi Líšný a Skuhrov na silnici č.28735.
Protože vám na jizerskohorské silnice nebude stačit jeden den, doporučujeme v tomto kraji přenocování. Nám se skvěle osvědčily Jizerské domky na úplné samotě u lesa!

 

Profil: Často přehledné technické pasáže s několika rychlými úseky

Povrch: 80 % kvalitní nebo nový asfalt, 20 % záplaty a výmoly

Délka: – km

Vhodné auto: Ideální pro auta se zadním pohonem