CORNERS ROADS – ÚSTECKÝ KRAJ

02.01.2023
Skvělou zábavu za volantem si můžete užít i mimo závodní okruh. Stačí zkombinovat to správné sportovní auto s ideální silnicí. V našem seriálu CORNERS ROADS se dozvíte, kam vyrazit za skvělými zážitky a kde najdete nejlepší silnice v ČR i Evropě. Vybíráme jen ty nejlepší řidičské silnice, na které se pravidelně vracíme.

Ústecký kraj není jen závodní okruh v Mostě. Skvěle se svezete v Krušných horách a několik zajímavých úseků najdete také v okolí Kadaně nebo Litoměřic. Konkrétně o Krušných horách jsme už psali několikrát a ještě psát budeme. Krušnohorské silnice milujeme hlavně na podzim a na jaře, kdy jsou téměř liduprázdné. Skvělé jsou i v zimě protože v Krušných horách sněží více než 100 dnů v roce. Většina zatáček ve stoupání na náhorní planinu má výborný povrch silnic a zatáčky dokonalé pro výjezdy dveřmi napřed. Díky často mokému a kluzkému povrchu vám ke skvělé zábavě stačí méně výkonné zadokolky jak je například čtyřválcová Supra A90.

Senzační jsou i zimní projížďky. Většina území Krušných hor se neudržuje chemicky a zapadlé pohraniční cesty prakticky vůbec. Jen musíte trefit ten správný čas, kdy nejsou cesty plné turistů mířících na zdejší sjezdovky a běžecké tratě. Tedy ideálně v polovině pracovního týdne brzy ráno.

Silnic je v této rozlehlé oblasti tolik, že si vybere opravdu úplně každý podle své chuti, typu auta nebo kvality povrchu. Více než 80 % hlavních tahů ze silnice č.223 nebo č.271 má velmi zachovalý nebo nový asfalt. Ty nejodlehlejší silnice mají občas trochu náročnější úseky, ale pod sněhem je to téměř jedno a v létě stejně pasují spš čtyřkolkám jako GR Yaris nebo WRX STI, které je v pohodě zvládnou.

Dokonalé hladké úseky i rallye cesty.

Druhá trasa v údolí kolem řeky Ohře a později Labe poblíž Litoměřic není zdaleka tak zajímavá jako horské silnice v česko-německém příhraničí. Nabídne ale několik zábavných silnic, kterými si můžete zpříjemnit cestu směrem do Krušných hor, mostecký závodní okruh nebo zkrátka jakýkoliv výlet.

Ty nejlepší pasáže najdete bezesporu v kopcích Českého středohoří v okolí Litoměřic. Senzační je hlavně silnice č.2611 mezi Pokraticemi a Sebuzínem. Za zkoušku stojí také serie vracáků v okolí Bíliny a bezvadná je také Kadaň s několika serpentinami, které vedou přímo do krušnohorských kopců.

 

Profil: Převážně úzké a klikaté úseky s několika rychlými pasážemi
Povrch: 70 % kvalitní nebo nový asfalt, 30 % nekvalitní povrch s výmoly
Délka: 372 km
Vhodné auto: Všechny typy pohonu v létě a 4×4 v zimě