CORNERS ROADS – TROSKY

06.11.2021

Skvělou zábavu za volantem si můžete užít i mimo závodní okruh. Stačí zkombinovat to správné sportovní auto s ideální silnicí. V našem seriálu CORNERS ROADS se dozvíte, kam vyrazit za skvělými zážitky a kde najdete nejlepší silnice v ČR i Evropě. Vybíráme jen ty nejlepší řidičské silnice, na které se pravidelně vracíme.

Oblast Turnova v severních Čechách je typická kopcovitou krajinou, kterou tvoří Jičínská pahorkatina zasahující až k Ještědsko-kozákovskému hřbetu. Právě kopce jsou důležitým faktorem při hledáním zábavných silnic. Tvoří totiž pestrý reliéf plný převýšení, horizontů a hlavně ostrých vracáků, které na rovině jen těžko najdeme. Nejzajímavější úseky jsou převážně severně od Turnova v podkrkonoší. K těm se ale dostaneme v některém z dalších dílů. Dnes se podíváme na chráněnou krajinnou oblast okolo hradu Trosky.

Malé vesnice, rekreační chalupy, zříceniny i zachovalé hrady spojuje hustá síť okresek třetí třídy. Ty jsou převážně velmi úzké, plné zatáček a zajímavých technických pasáží. Hlavně v blízkosti zámku Hrubá Skála jsou klikaté jako rychlostní zkoušky Rallye Monte Carlo. V zimních měsících slavnou rallye připomínají i svým povrchem. Prakticky v celé oblasti se nesolí, takže povrchu kombinuje sníh, led a zimní šotolinový posyp. Tedy skvělá kombinace pro kompaktní hatchbacky, ideálně GR Yaris nebo lehké zadokolky jako je MX-5 nebo GT86.

Dávajte pozor na velmi kluzký povrch ve srovnání s okolními lokacemi.

Nejrychlejší z celé této trasy je první úsek vedoucí po silnici č. 28115 z Troskovic skrz Podtrosecké údolí. Lesní pasáž s rychlými zatáčkami se klikatí přímo po hrázi dvojice rybníků, která je po většinu roku v hlubokém stínu. Dávajte proto pozor na velmi kluzký povrch ve srovnání s okolními lokacemi.

Navazující a technicky nejnáročnější část vedoucí okolo zámku Hrubá Skála po silnici č. 27921 je místy hodně nepřehledná. Úzká silnice s prakticky novým asfaltem navazuje ostré útesy skal za jejichž stěny není příliš vidět. Situace se rychle změní po průjezdu Vyskeří, kde stejná silnice směřuje směrem na Olešnici. Otevřenější úsek kombinuje rychlé pasáže s několika vracáky v prudkém klesání do kterých je hezky vidět. Můžete tedy bezpečně využít celou šířku silnice bez středové čáry.

Podzim až brzké jaro jsou ideální a prakticky jedinou šancí na dobré svezení.

Podzim až brzké jaro jsou ideální a prakticky jedinou šancí na dobré svezení v okolí hradu Trosky. Památky a malebná krajina v letních měsících láka obrovské množství turistů což v kombinaci s úzkou cestou, která často vede na úpatí skal není zrovna ideální kombinací.

Profil: Převážně pomalé úseky a úzké pasáže s několika serpentinami a horizonty
Povrch: 60 % kvalitní nebo nový asfalt, 40 % zvlněný povrch bez výrazných výmolů
Délka: 15 km
Vhodné auto: Trasa je zábavná v kompaktních autech, jako je Toyota GR Yaris nebo Subaru BRZ