CORNERS ROADS – TOP ZATÁČKY

28.04.2021

Skvělou zábavu za volantem si můžete užit i mimo závodní okruh. Stačí zkombinovat to správné sportovní auto s ideální silnicí. V našem seriálu CORNERS ROADS se dozvíte, kam vyrazit za skvělými zážitky a kde najdete nejlepší silnice v ČR i Evropě. Vybíráme jen ty nejlepší řidičské silnice, na které se pravidelně vracíme.

Tento díl není věnovaný jedné konkrétní cestě. Najdete tady seznam našich nejoblíbenějších zatáček a úseků. Každý uvedený úsek nebo zatáčka je něčím zajímavá. Má specifický sklon, povrch nebo převýšení. V seznamu najdete ke každému místu odkaz s mapou a stručným popisem, stačí kliknout na název lokace. Seznam budeme průběžně doplňovat a rozšiřovat. Přivítáme i vaše tipy na další řidičsky zajímavá místa.

Středočeský kraj

Začínáme středočeským krajem. Okresky, které jezdíme nejčastěji. V blízkosti Prahy je bezkonkurečně nejzábavnější Berounsko a Křivoklátsko, kde známe snad všechna zajímavá místa. Povrch není vždy ideální, ale dají se najít i nově opravené úseky. Oblast Křivoklátska má hlavně mimo turistickou sezónu výhodu minimálního provozu.

Mořina

Zatáčce na silnici č. 10122 mezi Kuchařem a Mořinou říkáme Eau Rouge. Není sice úplně podobná legendární zatáčce ve Spa-Francorchamps, ale svoji přezdívku si zasloužila díky své náročnosti a rychlému převýšení. Přes horizont v rychlé levé padá do klesání v relativně prudké pravé. Je skvělá při průjezdu čistou stopou. Perfektně odhalí grip přední nápravy a vyvážení celého auta. Kdo ji dokáže projet bokem ve směru na Mořinu, má od nás palec nahoru.

Trhový Štěpánov

Perfektní kombinace několika středně rychlých zatáček a vracáků. Navíc s prakticky novým asfaltem kousek od sjezdu 56 na D1. Povrch je dokonale zábavný hlavně po dešti, kdy opravdu hodně klouže. Kdo do těchto zatáček vyrazí se zadokolkou, užije si skvělou zábavu. Šířka silnice sedne i hodně výkonným autům. Většina zatáček je navíc hezky přehledná.

Skryje

Okresky v okolí vesnice Skryje jsou z velké části v lesích, mají střídavé nový i hodně zvlněný povrch, ale hlavně jsou velmi zábavné. Budete se bavit v předokolce, zadokolce i čtyřkolce. Komu nevadí trochu horší povrch v některých pasážích, užije si několik desítek zábavných kilometrů jen kousek od Prahy.

Hostim

Silnice z Berouna přes Srbsko směrem na Karlštejn není žádné tajemství. Kdyby ji ale náhodu někdo neznal, rychle to napravte. Je zábavná snad ve všech autech bez rozdílu koncepce. Jen dávejte pozor na protijedoucí auta a cyklisty v letních měsících.

Měňany

Další ze série skvělých zatáček na Berounsku. Rychlé navazující zatáčky s měnícím se sklonem za obcí Měňany mají opravdu něco do sebe. Bezvadně prověří podvozek auta i vaše řidičské dovednosti. Celá pasáž je perfektně přehledná, takže můžete jet na čistou stopu a trochu si do zatáček nadjíždět.

Týřovice

Bezvadný úsek pro předokolky. Hodně rychlé zatáčky mají poměrně velký sklon, do kterého se dá opřít. Většina zatáček je přehledná a můžete bezpečně trénovat stopu a brzdné body. Navíc v této oblasti v zimě nesolí.

Dolní Hradiště

Rychlé zatáčky s kombinací klopených vracáků. Velká zábava nejen se zadokolkou. Navíc je tady opravdu minimální provoz a cesty v okolí jsou neméně zajímavé. Rozhodně si tady každý najde svoji oblíbenou pasáž.

Pustověty

Šikovně ukryté serpentiny kousek od Křivoklátu. Povrch není sice ideální, ale kdo si nepotrpí na nový asfalt, užije si hodně srandy. Nepotřebujete tady ani žádné výkonné superauto. Navíc v zimě téměř bez údržby a chemického posypu.

Jihočeský kraj

V jižních Čechách máme nejraději cestu z Tchořovic směrem na Šumavu. Tato několik desítek kilometrů dlouhá trasa je zábavná snad v jakémkoliv autě. Hodně zajímavých tras známe i v okolí přehrady Lipno. Na jih rozhodně doporučujeme vyrazit mimo letní turistickou sezonu.

Kocelovice

Skvělá klopená zatáčka, do které je bezpečně vidět. Můžete si jí tedy užít naplno. Podobných zatáček je v okolí Tchořovic na silnici č. 174 hned několik.

Kadov

Okolí Kadova je hodně technické. Časté změny směru v rychlých pasážích a spousta horizontů. Ideální okreska pro předokolky.

Zahořánky

Zábavný lesní úsek, který často díky spadanému listí a jehličí dost klouže. Takže pro efektní průjezd bokem bohatě stačí zadokolková malorážka jako je třeba MX-5.

Malšín

Asi deseti kilometrová spojovačka mezi Malšínem a Frymburkem má úplně nový povrch. Hlavně lesní pasáž se zábavně klikatí přes ostré horizonty. Ve správním tempu se často odlepíte od silnice. Velká zábava, jen nepřepalte rychlost. Stromy jsou hodně blízko.

Silnice 1622

Bezvadná okreska s novým povrchem. Objevili jsme ji cestou na test týmu Škoda Motorsport, který kousek vedle trénuje na Rallye Český Krumlov. Pobaví i v méně výkonných autech.

Smědeč

Hodně rychlá pasáž se svodidly přímo u silnice trochu připomíná závodní okruh Bathurst Mount Panorama. Není tady sebemenší prostor pro chyby.

Plzeňský kraj

Jihozápad máme projetý opravdu pečlivě. Hlavně Český les, kde je menší provoz a minimum turistů ve srovnání se Šumavou. Navíc většina cest má hodně kvalitní povrch a jednotlivé trasy se dají jednoduše kombinovat. Za volantem tady můžete strávit celý den a stejně nestihnete projet všechna zajímavá místa.

Javorná

Cestu z Klatov do Železné Rudy jistě znáte. Hodně rychlé úseky střídají na několika místech ostré vracáky. Hlavně v létě dávejte pozor na motorkáře ve stoupání na Javornou.

Svojše

Výjezd z Rejštejna na Horskou Kvildu je zábavný hlavně v zimě na sněhu. Během té správné zimy se můžete těšit na spoustu sněhu bez chemického posypu.

Modrava

Na Modravu musíte vyrazit jedině mimo letní a zimní sezonu, jinak se nesvezete. Ideální je sychravý podzim. Určitě doporučujeme i pro majitele předokolek. Je to úsek středně rychlých zatáček bez prudkých vracáků.

Srní

Stoupání z Čeňkovy Pily do Srní je jak dělané pro zadokolky. Kvalitní povrch a série relativně širokých vracáků sedne i výkonným autům.

Kdyně

Úsek mezi Novou Vsí a Korábem je bezvadný v leté i zimě, kdy se silnice udržuje pouze pluhováním. Stejně tak na druhé straně kopce v serpentinách na Koráb. Tyto serpentiny jsou proslulé díky závodům do vrchu a vede tudy i jedna z rychlostních zkoušek Rallye Šumava.

Bělá nad Radbuzou

Okresky v okolí Bělé nad Radbuzou nás baví hlavně díky spoustě ostrých horizontů a rychlých zatáček. Dokonalé místo pro hothatch. Potěší i minimální provoz.

Radonice

Perfektně přehledné serpentiny s kvalitním asfaltem. Navíc okolní silnice hlavně směrem na Koráb přes Kanice a Všepadly jsou opravdu vydařené. Takové hodně rychlé asfaltové rallye.

Koráb

Hodně známý úsek pro fanoušky závodů do vrchu a Rallye Šumava. Několikakilometrové stoupání se v zimě naštěstí chemicky neudržuje. Pozor na protijedoucí auta ve slepých místech. Silnice je poměrně úzká.

Liščí

Skvělý a technicky hodně náročný úsek. Hodně zvlněný povrch utváří velkou část charakteru tohoto úseku. Perfektní svezení pro majitele Subaru STI.

Hamry

Tuto zajímavou cestu směrem na Špičák doporučujeme hlavně v zimě, kdy se prakticky vůbec neudržuje.

Kladruby

Rychlý a technicky úsek v těsné blízkosti dálnice D5. Výhodou je minimální provoz a přehlednost.

Soběsuky

Okreska mezi Nepomukem a Sušicí není moc známá. Provoz je tedy minimální a povrch na většině trasy hodně slušný. Pobaví s předokolkou i zadokolkou.

Brod

Hodně úzká cesta s kvalitním povrchem je lákavá díky horizontům a klopeným zatáčkám. Určitě se při cestě na Šumavu vyplatí navštívit.

Petrovice

Úsek, jak dělaný pro rychlé předokolky najdete mezi Nepomukem a Klatovy. Na celé trase je kvalitní povrch a snad všechny možné poloměry zatáček. Výhodou je i dobrá přehlednost.

Kalinova Ves

Jedny z našich nejoblíbenějších serpentin. Úzké vracáky jsou jak dělané na slabé zadokolky. Hladký povrch, minimální provoz a nízká rychlost, která tady stačí k zábavě je ideální pro zadokolkové začátečníky.

Liberecký kraj

Severní Čechy jsou zdrojem velkého množství zábavných silnic. Chce ale vybrat úseky, kterými se vyhnete turistům, cyklistům i motorkářům. Ideální vyrazit do zdejšího kraje brzy z jara nebo na podzim. Skvělá je samozřejmě i zima hlavně v podhůří Jizerských hor.

Vyskeř

Hodně úzká silnice č. 27926 je prakticky bez rovinek. Neustále na sebe navazující zatáčky jsou zpestřené horizonty a malebnou krajinou.

Ještěd

Silnici na Ještěd zná asi většina majitelů zadokolek. Široké a bezpečné zatáčky v letních měsících lákají nejen motorkáře, ale i velké množství cyklistů. Tak opatrně!

Plavy

Zábavná silnice v kopcovitém terénu. Neustálé klesání a stoupání je plné často přehledných vracáků. Z okolních neméně zajímavých okresek se dá poskládat velmi zajímavá trasa.

Karlovarský kraj

Západní Čechy mají pro nadšené řidiče jednu velkou výhodu. Nejsou příliš oblíbenou turistickou destinací. Zárukou je tedy malý provoz. Nevýhodou je méně kvalitní povrch některých úseků. Kdo má ale okreskově nastavené nebo sériové auto nebude mít problém.

Rolava

Skoro zapomenutá cesta přes krušnohorské rašeliniště připomíná krajinu Walesu. Hodně zajímavé svezení hlavně na podzim a v zimě.

Bečov nad Teplou

Údolí lemující řeku Teplou rozhodně stojí za návštěvu. Obecně Slavkovský les nabízí celou řadu zajímavých úseků. Určitě se o něm dočtete v jednom z dalších příspěvků.

Krajková

Lesní okresky v okolí Krajkové jsou jen kousek od Sokolova. Většinou na nich téměř nikoho nepotkáte. Povrch není vždy úplně ideální. Ale některá místa stojí za projetí.

Nejdek

Poměrně dlouhé stoupání z Nejdu směrem na Boží Dar je zábavné nejen na sněhu ale i v létě. Zatáčky jsou docela rychlé a často na sebe navazují. Skvělé místo na trénink přesného ovládání auta a plynulých přenosů hmotnosti. Určitě vyzkoušejte silnici č. 2209 s úplně novým povrchem.

Ústecký kraj

Severozápadní Čechy a hlavně Krušné hory navštěvujeme hodně často. Pestrá nabídka řidičsky zajímavých okresek sedne všem sportovním autům. Vybrat si může opravdu každý od rychlých širokých silnic až po klikaté úzké lesní silničky v téměř zapomenutém pohraničí.

Měděnec

Silnice č. 223 na úpatí Krušných hor je spojkou k těm nejlepším okreskám ústeckého kraje. V zimě je často náročněji průjezdná kvůli nafoukanému sněhu z okolních luk. Kdo jezdí na čerstvém prašanu stejně rád jako mi, užije si spoustu zábavy.

Petlery

Jedna z našich nejoblíbenější cest vůbec. Dokonale zábavné svezení v zadokolce i předokolce. Klopené zatáčky, rychlé úseky i vracáky.

Třebíška

Taková rychlostní zkouška rallye s perfektním povrchem. Hodně úzký úsek, tak opatrně! Ideální pro malá auta jako je MX-5 nebo Clio Sport.

Celná

Tohle je opravdu hodně zajímavý úsek, hlavně když zaprší. Povrch neskutečně klouže a k zadokolkové zábavě stačí minimální rychlost.

Boleboř

Stoupání březovým hájem vypadá nejen senzačně, ale také skvěle pobaví. Pro svižné svezení tady stačí klidně i hodně slabá auta jako je MX-5 nebo GT86.

Nová Ves v Horách

Několikakilometrové stoupání z Horního Jiřetína doporučujeme pro výkonné zadokolky. Relativně široká silnice má perfektní povrch a většina zatáček jde projet hodně dlouhým přetáčivým smykem.

Křížatky

Z Litvínova do Krušných hor vedou dvě senzační cesty. Komu nevadí místy horší povrch, určitě doporučíme klikatou silnici č. 2543. Na sněhu je opravdu návykově zábavná.

Rašov

Kdo dává přednost perfektnímu povrchu, tak určitě do Krušných hor vyrazte po silnici č. 271 směr Klíny. V slepých zatáčkách opatrně! Poměrně často tudy jezdí autobus nebo lesnická technika.

Malý Háj

Drsná krajina Krušných hor, několik opuštěných stavení a geniální okreska pro rychlé předokolky. To je silnice č. 25220 v okolí Malého Háje.