CORNERS ROADS – SCHWARZWALD

02.04.2022

Skvělou zábavu za volantem si můžete užít i mimo závodní okruh. Stačí zkombinovat to správné sportovní auto s ideální silnicí. V našem seriálu CORNERS ROADS se dozvíte, kam vyrazit za skvělými zážitky a kde najdete nejlepší silnice v ČR i Evropě. Vybíráme jen ty nejlepší řidičské silnice, na které se pravidelně vracíme.

Máte rádi šumavské nebo krušnohorské okresky? V takovém případě si silnice Schwarzwaldu zamilujete! Perfektní asfalt, rychlé i technické úseky a občas dokonce ostré serpentiny připomínající alpské průsmyky. Oblast národního parku Schwarzwald má na německé poměry velmi skromnou infrastrukturu silnic. Společně s velkým zájmem turistů jsou ovšem klikaté okresky poměrně dost vytížené. Rozhodně tedy doporučujeme návštěvu mimo hlavní letní sezónu.

Přímo středem Černého lesa vede hlavní silnice s číslem 500. Její zábavná část začíná městečkem Baden Baden a pokračuje 50kilometrovou trasou zábavných zatáček až ke křižovatce se silnicí číslo 28. Ta pokračuje sérií několika serpentin do lázeňské vesnice Bad Griesbach im Schwarzwald. Z hlavní silnice 500 se dá během celé trasy několikrát odbočit do obou směrů, přičemž každá odbočka nabídne zajímavé svezení. K nejzábavnějším vedlejším úsekům patří takzvaná Sandstraße směrem na Bühlertal.

Perfektní asfalt, rychlé i technické úseky a občas dokonce ostré serpentiny připomínající alpské průsmyky.

Kopce pokryté hlubokými lesy stoupají až do výšky téměř 1500 metrů. Kopcovitá krajina je tak zárukou častých převýšení, která tvoří velkou část zajímavého profilu zdejších silnic. Ty jsou kromě několika hlavních úseku velmi úzké bez středové čáry. Relativně řídká síť silnic na sebe často navazuje. Jde tu tak vytvořit několik různých okruhů, díky čemuž se ve Schwarzwaldu nebudete nudit ani po celodenním ježdění. Výhodou je minimální osídlení regionu a od podzimu do jara relativně malý provoz. Podobně jako v alpách zde často potkáte majitele zajímavých sportovních aut. Možná díky nedalekému Stuttgartu, nebo počítačové hře Need for Speed: Porsche Unleashed, je většina z nich se znakem Porsche.

Možná díky nedalekému Stuttgartu, nebo počítačové hře Need for Speed: Porsche Unleashed, většina aut co tu potkáte je se znakem Porsche.

Schwarzwald nás baví hlavně pestrostí silnic. Některé jsou opravdu hodně rychlé a vyžadují od řidiče správné zvolenou stopu s plynulými reakcemi a naopak vedlejší silnice hluboko lesích jsou hodně úzké a technické. Jednoduše si tak můžete vybrat ideální trasu podle auta, se kterým přijedete. Budete se bavit ve výkonném supersportu i v kompaktním roadsteru. Vzhledem k profilu silnic a četnosti rychlých i pomalých vracáků je ideální volbou auto s pohonem zadních kol. Nudit se samozřejmě nebude ani v dobrém hatchbacku s pohonem předních kol.

Profil: Kombinace rychlých úseků i úzkých silnic s ostrými vracáky 

Povrch: 90 % kvalitní nebo nový asfalt, 10 % zvlněný povrch bez výrazných výmolů

Délka: 56 km

Vhodné auto: Trasa je zábavná hlavně pro auta se zadním pohonem