CORNERS ROADS – LIBERECKÝ KRAJ

19.12.2022
Skvělou zábavu za volantem si můžete užít i mimo závodní okruh. Stačí zkombinovat to správné sportovní auto s ideální silnicí. V našem seriálu CORNERS ROADS se dozvíte, kam vyrazit za skvělými zážitky a kde najdete nejlepší silnice v ČR i Evropě. Vybíráme jen ty nejlepší řidičské silnice, na které se pravidelně vracíme.

Liberecko je pro sportovní svezení skvělou lokalitou. Mimo turistickou sezónu jsou zdejší silnice téměř bez provozu a většina z nich má docela slušný povrch. Ty nejlepší zatáčky najdete v kopcovité krajině okolo Ještědu, Jizerských bučin a samozřejmě v podkrkonoší. Pro velké množství kvalitních silnic jsme trasu okolo Liberce rozdělili do dvou částí. Obě jdou projet během jednoho dne, ale pokud chcete podrobně prozkoumat i další zajímavé zatáčky v okolí hlavní trasy, budete potřebovat mnohem více času.

První trasa z Liberce do Desné vede přes Turnov a Vyskeř, kde si užijete dokonalý asfalt a dokonale zábavné profily klopených zatáček i ostrých horizontů. Silnice je v této lokalitě extrémně úzká a připomíná rychlostní zkoušku asfaltové rallye. Další, o něco rychlejší, úsek vede přes Košťálov a Jilemnici po silnici č.286 až do krkonošských Vítkovic. Přehledné zatáčky jsou skvělé hlavně pro auta se zadním pohonem. Komu nevadí horší asfalt, může si cestu zkrátit ještě klikatějšími úseky přes Bozkov a Vysoké nad Jizerou.

Skvělá řidičská zábava na celý den

V okolí Tanvaldu a Desné je hodně zajímavý úsek přes Lhotku a Návarov. Velmi úzká silnice v lese je extrémně kluzká, nemá dokonalý povrch a je docela nebezpečná. Pokud ale máte například GR Yarise, bude vás neskutečně bavit.

Druhý úsek na mapě níže začíná v okolí vodní nádrže Souš, pokračuje přes Bílý Potok a Hejnici do oblasti jizerskohorských bučin. Většina zdejších cest má překvapivě kvalitní asfalt a profil je zábavný hlavně pro auta se zadním pohonem. Silnice jsou často ve stínu nebo rovnou mokré a kluzké což zjednodušuje přetáčivou zábavu. Přes bukové lesy vede i další rychlý úsek mezi Raspenavou a Mníškem. Po trochu horším asfaltu se přes Kryštofovo Údolí a Český dub dostanete na senzační zatáčky v okolí Ještědu, které nově získaly zcela nový povrch.

Profil: Relativně široké klikaté úseky s několika rychlými pasážemi
Povrch: 80 % kvalitní nebo nový asfalt, 20 % nekvalitní povrch s výmoly
Délka: 50 km
Vhodné auto: Trasa je zábavná hlavně v autech s pohonem zadních kol