CORNERS ROADS – TEMELÍN

18.02.2023
Skvělou zábavu za volantem si můžete užít i mimo závodní okruh. Stačí zkombinovat to správné sportovní auto s ideální silnicí. V našem seriálu CORNERS ROADS se dozvíte, kam vyrazit za skvělými zážitky a kde najdete nejlepší silnice v ČR i Evropě. Vybíráme jen ty nejlepší řidičské silnice, na které se pravidelně vracíme.

Jihočeské okresky jsou proslulé velmi dobrou kvalitou asfaltu. Tato trasa okolo Temelína není výjimkou. Zábavné mírně klopené zatáčky a úseky plné horizontů začínají jen kousek jižně od Písku sjezdem z hlavního tahu E49 na silnici č.159 směrem na Talín a Paseky. Technická pasáž v okolí Talínského rybníka je opravdu senzační a bude vás bavit v jakémkoliv autě.

Z Pasek můžete pokračovat dále po stejné silnici přes Albrechtice nad Vltavou až Týna nad Vltavou. O něco delší a ještě zábavnější trasa vede přes Žďár a Temelín po silnici č.138, která se Albrechticích opět napojí na 159, takže nepřijdete o žádné důležité zatáčky. Navíc se celý úsek dá napojit jako jeden „okruh“, přičemž můžete prohodit i směr.

Silnice je mezi Žďárem a Temelínem místy hodně úzká ale většinou dostatečně přehledná. Z velké části má i velmi dobrý povrch. Místy je jen trochu hrubší ale bez děr nebo trhlin. Několik hrubých záplat je až v okolí Lhoty pod Horami těsně před Temelínem. Rychlý úsek z Temelína přes Všeteč je až do Albrechtic nad Vltavou bez ostrých vracáků a zatáček. Ty si naopak užijete z Albrechtic do Týnu nad Vltavou.

Hned první úsek budete chtít projíždět znovu a znovu.

Nejlepší zatáčky na vás čekají mezi Újezdem a Neznašovem. Široké vracáky s kvalitním povrchem jsou ideální i pro hodně výkonná auta. Je ale dobré vyrazit o víkendu brzy ráno kvůli provozu. Ve většině nejzábavnějších úseku je plná čára. Zábavnou trasou můžete pokračovat po silnici č.105 přes Koloděje nad Lužnicí směrem na sever a Podolský most přes Vltavu.

Profil: Převážně rychlé úseky s několika širokými vracáky
Povrch: 80 % kvalitní nebo nový asfalt, 20 % zvlněný povrch
Délka: 47 km
Vhodné auto: Trasa je vhodná pro výkonná auta bez rozdílu pohonu