CORNERS ROADS – LITOMĚŘICE

28.06.2023
Skvělou zábavu za volantem si můžete užít i mimo závodní okruh. Stačí zkombinovat to správné sportovní auto s ideální silnicí. V našem seriálu CORNERS ROADS se dozvíte, kam vyrazit za skvělými zážitky a kde najdete nejlepší silnice v ČR i Evropě. Vybíráme jen ty nejlepší řidičské silnice, na které se pravidelně vracíme.

Královské město Litoměřice na soutoku Labe a Ohře má zvláštní atmosféru. Možná je to náročnou historií, která se s Litoměřicemi pojí z období druhé světové války. Dramaticky a tajuplně působí i okolní krajina Českého středohoří. To hlavně na začátku trasy mezi Litoměřicemi a Sebuzíně. Spíše než v severozápadních Čechách si budete připadat jako na skotském venkově. Tento asi 10 kilometrový úsek je zároveň i tím nejzábavnějším z celé trasy. Úzká klikatá okreska stoupá do kopců nad Litoměřicemi několika přehlednými serpentinami s perfektní asfaltem. Po necelých 5 kilometrech a překonání vrchoviny mezi kopci Plešivec a Holý vrch u Hlinné začne prudce klesat rychlými zatáčkami k Labi.

Trasa lemuje řeku až téměř do Ústí nad Labem, před kterým odbočuje na Malečov u Ústí nad Labem a Suletice. Silnice č.25841 vás opět rychle vyvede do kopců Českého středohoří. Hodně úzká silnice má v prvních kilometrech úplně nový asfalt, ale později přechází do trochu rozbitého. Na skvělý asfalt se opět můžete těšit po průjezdu Suleticemi. Několik kilometrů až do Touchořiny je silnice široká prakticky na jedno auto. Dávejte proto pozor v nepřehledných místech. Naopak otevřené úseky, kterých je velká většina vám udělají radost zábavnými horizonty a navazujícími zatáčkami.

Okolí Hlinné je senzační pro auta s předním pohonem

Od Lovečkovic do Hoštky je silnice výrazně širší s rychlejšími zatáčkami. Postupně tím, jak se budete blížit směrem k Roudnici nad Labem, bude přibývat také provoz. Kdo tedy preferuje opuštěné a užší okresky může pokračovat směrem na Tuhaň a všemi známou Dubou v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Tyto lokace určitě doporučujeme na jaře a podzim ve všední dny. Jinak jsou úzké a často nepřehledné cesty plné turistů.

Profil: Převážně pomalé úseky a úzké pasáže
Povrch: 60 % kvalitní nebo nový asfalt, 40 % zvlněný povrch s výmoly
Délka: 70 km
Vhodné auto: Trasa je zábavná v kompaktních autech a ideální pro předokolky